Dag 2, Pla D’Adet & Col du Portet

Na een stevig ontbijt werd het plan, wat we de avond daarvoor hadden besproken, uiteraard gewijzigd. In plaats van een rustig rondje, om nog even te wennen aan de omgeving, werd gekozen voor 2, jawel 2, monsterklimmen. Voor de meesten kwam dit als een verrassing, behalve voor één Molentje. Ik ga geen namen noemen, maar het begint met een B en eindigt op as… Zelf kreeg ik het dun in de broek en kon ik alleen nog maar steunen en zuchten.

Na wat motiverende woorden van onze huismus Bubbels, die snel een groen fles opende, stapten we vol goede moed op de fietsen. Na een klein kwartiertje kwamen we aan bij de eerste klim. De Pla D’Adet, 10,2 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 8.3%. De top van deze reus is gelegen op 1680 meter.

Al snel reden Dennis en Bas in een straf tempo weg bij de andere 3. Gerard besloot om samen met mij naar boven te gaan. Erwin offerde zich op om de bezemwagen voor zijn rekening te nemen.

Na minder dan een uur klimmen klonk het vertrouwde geluid van een binnenkomend appje. Het bleek onze Bezemwagen te zijn. Erwin had blijkbaar erg weinig vertrouwen in zijn eigen tempo en kon niet beloven voor het donker boven te zijn. Hij eindigde zijn appje met #waarbenikinhemelsnaamaanbegonnen. Na wat digitale aanmoedigingen vervolgde Erwin wel zijn weg. Ondanks dat Erwin onderweg werd ingehaald door een langlaufer, kwam hij na 1 uur 38 minuten en 58 seconden boven op de top. Ter vergelijking, Steven Kruiswijk deed dit in 34 minuten en 17 seconden.

Boven op de Pla D’Adet zouden we lekker lunchen om ons vervolgens klaar te maken voor de volgende klim. Maar wat blijkt, Pla D’Adet is tijdens het fietsseizoen een spookstad. Dus restte ons niks anders dan onze gelletjes, reepjes en ontbijtkoeken naar binnen te werken.

Vanuit Pla D’Adet was het 3km dalen alvorens we aankwamen bij de Col du Portet. Een klim van 8,5km lang, met een stijgingspercentage van 8,2%. De top van de Col du Portet is gelegen op 2215 meter. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat de Col du Portet eigenlijk 17km lang is. Maar de eerste 8 á 9 kilometer worden gedeeld met de Pla D’Adet. Maar geloof me deze 8,5 km zijn zwaar zat.

De Col du Portet kenmerkt zich door grote groene vlakten, grote rotspartijen en zeer steile wegen met haarspeldbochten. Ondanks dat ik vooral mijn eigen voorwiel gezien heb, blijkt het uitzicht op het dal adembenemend te zijn. Na een kleine 50 minuten klimmen, kwamen Dennis en Bas al boven. Dit betekende dat zij een half uur mochten genieten van dit uitzicht.

Zelf bereikte ik na 1 uur en 14 minuten de top. Ondanks 3x kramp in de laatste 2km kon ik er op het eind nog een splijtende sprint uitpersen. Oke, in deze sprint werd ik lopende voorbij gegaan door Bas. Maar het voelde als een echte sprint. Na 7 minuutjes kwam ook Erwin boven. Hij wilde eigenlijk nog een keertje stoppen om op krachten te komen. Maar omdat we hem konden zien rijden, besloot hij toch maar door te fietsen. Na de terugkerende groepsfoto ging we weer afdalen naar Saint Lary Soulan. Voldaan en toch wel een beetje trots genoten we in Saint Lary Soulan van een welverdiend colaatje. En dan verwacht je dat het daar eindigt. Maar nee, onze huisje is gelegen na 3km klimmen van de Col D’Azet. De klim die we gisteren gedaan hebben. Dus met de verzuurde benen weer op de fiets en stukken van 9% wegfietsen.

Douchen, spiroflor smeren en pasta eten. We zijn weer klaar voor de dag van morgen. Ik durf niet echt te zeggen wat we gaan rijden, maar het plan is om de route te rijden die we oorspronkelijk vandaag zouden rijden. De Hourquette d’Ancizan en de Col D’Aspin. Of dit het ook wordt, merken jullie morgen wel ………

Geplaatst in Pyreneeën 2019.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *